בור מים שאובים לבניה עצמית - קורונה

פתרון לטבילת עזרא בלבד - לא לטבילות מדאורייתא

חסידים ואנשי מעשה רבים רואים לעצמם כחובה את הטבילה ע"פ תקנת עזרא, ומתקשים להשלים עם המציאות שנוצרה בימים האחרונים בהם נסגרו מקוואות הטהרה הציבוריים לגברים בהוראת משרד הבריאות.

לאחר פניות רבות של אלה המחפשים פתרונות מעשיים להקמת בור טבילה כשר עם מים שאובים בהמשכה בהתאם לפסק במשנה ברורה באו"'ח סי' פח ס"ק ד'. ארגון "טהרם – מקוואות כהלכה" בעלי ניסיון רב בתכנון ובניית מקוואות טהרה בארץ ובחו"ל נעתרו לבקשתנו וגיבשו תכנית אדריכלית לבניית בור טבילה לגברים בלבד לזיכוי הרבים. התכנית אושרה ע"י רבנים ומומחים כדוגמת הרב משה ברנסדורפר שליט"א ועוד.

בשיחתנו עם האדריכל ומומחה המקוואות הרב משה גולדברג, הוא מבהיר לנו שחובה לעשות הפרדה ברורה בין בור טבילה ע"פ תקנת עזרא לבין מקווה טהרה רגיל.

במקווה טהרה נדרש תכנון מדויק עד לפרטי פרטים ע"י אדריכל המתמחה דווקא במקוואות הן מהצד המקצועי וכל שכן מהצד ההלכתי, כדי להיות בטוחים שאוצרות מי הגשם תוכננו בהתאם לשיטות השונות כדוגמת זריעה, השקה, אוצר תחתון – חב"ד, צאנז וכדו'. והם תוכננו במיקום הנכון  ובאופן הנדרש. וגם אח"כ בשלב הביצוע נדרש ליווי צמוד של מומחה ובעל ניסיון , מתחילת שלב הטפסנות והברזלנות, דרך היציקה המורכבת של מקווה הטהרה ועד לשלב האיטום והחיפוי. לכל שלב יש ההנחיות מדויקות שעליהם חייבים להקפיד, כדי שהמקווה יהיה כשר ומהודר בתכלית.

לאחר שיש לנו כבר בור טבילה כשר ומהודר, נדרש לבדוק מהיכן אנחנו מביאים מי גשם? והאם משתמשים בתעלות המשכה? או בצינורות? איזה סוג צינורות? איזה סוג פקקים? ועוד ועוד.

אך בבור לטבילת עזרא הסיפור הוא שונה בתכלית. כאשר את עיקר הדגש צריך לשים על כמה דברים:

הראשון, הוא פסול טבילה בכלים – מלבד הנושא של שאובים – לשם כך נדרש לחבר את תחתית/רצפת הבור לשלד הבניין וכדו' בדרך בנין עוד לפני שמחברים את הקירות לרצפת הבור, כדי שזה לא יהיה כלי לפני חיבורו לקרקע. שזה שפוסל את הטבילה ולא רק את המים.

והשני, הוא פסול זוחלין, שאף הוא פוסל את בור הטבילה אף לטבילת עזרא לפי רוב שיטות הפוסקים. ובשל כך צריך להקפיד, 1. על אטימות מלאה 2. שהמים לא יגלשו בזמן הטבילה.

כמובן שצריכים להקפיד גם על כמות המים שיהיה 1 קוב = 1000 ליטר כדי לצאת את כל השיטות אך וודאי לא פחות מ-750 ליטר וכפי שהורה החזו"'א.

בנוסף, איננו משתמשים במי גשם – ואף לא בקרח שיכול לגרום למכשולות רבים – אלא במים שאובים שעברו ג' טפחים בתעלת המשכה, אשר מועיל לכתחילה לטבילת עזרא, אבל אינו מועיל כלל לטבילת כלים או לכל טבילה אחרת ואפי' טבילה מדרבנן.

חובה לשים דגש על עוד שתי פרטים חשובים שאסור לזלזל בהם.

  1. בניית בור הטבילה חייבת אף היא בליווי של תלמיד חכם מומחה בתחום.
  2. אין לבנות כלל בור טבילה בבתי מגורים ללא אישור של מהנדס. המשקל הכבד שמרוכז במקום אחד עלול לגרום לסדיקת שלד המבנה במקרה הטוב על כל המשתמע מכך. ולכן התכנית מיועדת אך ורק לחצרות ע"ג הקרקע. ובכל ספק נדרש להתייעץ עם מהנדס.
כתבו לנו
דילוג לתוכן